Om mig

Sedan sommaren 2009 bor jag i Bjärsjölagård med min Robert i ett stort gammalt hus med fantastisk trädgård och ateljé i utkanten av byn.

Jag arbetar som frilansskribent inom konst, kultur och trädgård. För dagen skriver jag på ett par böcker, bland annat en om Elfstrands krukmakeri tillsammans med min kollega fotograf Alice Bindby.

Andra kunder är Hushållningssällskapet Skåne, Bjärsjölagårds slott, Gård & Torp, Allt om Trädgård m.fl. För slottet och hushållningssällskapet har jag forskat i slottets och kanske främst trädgårdens historia. Där var jag nere och vände på 700-talet och Harald Hildetands hyllebuskar!

Mellan åren 2011 och 2016 var jag chefredaktör för och delägare i sydöstra Skånes största självständiga kulturmagasin Österlen 360° tillsammans med fotografen och konstnären Sophia Callmer. För mer information se www.osterlen360.com

Sedan 2014 guidar jag tillsammans med Alice Bindby på Elfstrands krukmakeri i Sjöbo under sommarmånaderna – ett fantastiskt litet museum över en svunnen epok som vi utvecklar successivt.

Föreningslivet är rikt på landet! Jag har varit med om att starta Österlens Trädgårdsrunda där jag är sekreterare och har också tillsammans med några vänner grundat Flora Filmstudio i Sjöbo, även där är jag sekreterare. Flora Filmstudio driver också Lilla Dokumentärfilmsfestivalen sedan fyra år tillbaka. 2017 utsågs Flora Filmstudio till Sjöbo kommuns kulturpris! 2013-2015 var jag ordförande i KvinNet  ett nätverk för kvinnliga företagare i Sjöbo med omnejd.

Här har jag också arbetat med silversmedsmästare Lars Borin i Harlösa. Ett annat spännande uppdrag var katalogtexten till den danske fotografen Finn Larsens stora utställning om bilden av Grönland, MANS LAND, på Dunkers Kulturhus våren 2012. Och vintern 2013-14 kom boken Spåra spöke ut med mitt förord till fotograf Katinka Anderssons bilder.

Tidigare bodde jag i Torekov på Bjärehalvön. Det var roliga år med många spännande projekt. Sommaren 2011 kom en av mina förra böcker ut där jag publicerade en underbar brevsamling, 100 kärleksbrev skrivna under andra världskriget av skogvaktaren på Hallands Väderö till hans fästmö. Hennes brev finns tyvärr inte kvar, men hon fotograferade och har lämnat efter sig en mängd bilder. Boksläpp och utställning var det i Bjäre bokhandel i Båstad.

Till Bjärehalvön flyttade jag 2001 då jag slutade att långpendla mellan Stockholm och Torekov. Det blev intensiva och turbulenta år då jag var verksam som projektledare och koordinator i flera lokala och regionala satsningar. Utvecklingen av Norrvikens Trädgårdar, Båstads Kammarmusikfestival och Ravinen: Kulturcentrum i Norrviken i samarbete med konstnär Gustav Kraitz är några av dem. Den sistnämnda arbetar för att få tillstånd en kombinerad konsthall och konsertsal i Båstad och på Norrviken har jag suttit i bolagsstyrelsen samt varit konst-, press- och barnansvarig. Då arbetade jag bl.a. med utställningar med fotograferna Mikael Bertmar och Karin Berglund och var projektledare för barnsatsningen Expedition Natur och Skulptur.

Min firma med konstnärlig och litterär verksamhet existerar sedan augusti 2005. Bland uppdragsgivarna har jag bl.a. haft Bjäre Kulturverk. I samarbete med dem arbetade jag flera år som pedagog och förde fria filosofiska samtal med barn om konst på det kommunala galleriet i Båstad. Vidare medverkade jag med konst- och kulturartiklar i den fina lokala tidskriften Magasin Båstad. Per Siegårds kyrkokonst, medeltida kalkmåleri i Mariakyrkan och historiska trädgårdar är några av de ämnen som jag behandlat i Magasinet vid sidan av artiklar om både det samtida och det gångna konstlivet. Torekovs Sjöfartsmuseum har varit en annan uppdragsgivare. För dem utförde jag för ett par år sedan en stor inventering av museets unika samling av namnbrädor från förlista fartyg.

Annars är jag främst verksam som författare och föreläsare. Till mina avslutade projekt hör några kulturhistoriska konstböcker, Med en smak av krusbär, Från Paris till Torekov och Hallands Väderö, om Gunhild von Gegerfelt, Bjärehalvöns första kvinnliga konstnär (Torekovs Kulturstiftelse 2006) och Nattskapad ängel – om målaren Göran Hagegård (Brunskogs Musikbibliotek 2007) samt Dagmar Bruce – en ljusgestalt från Torekov (Eget förlag 2009). Alla böckerna presenterades i samband med konstutställningar i min regi; i Församlingshemmet i Torekov, i Brunskogs kyrka i Värmland och på Ateljé Eneborg i Torekov. Jag har också samarbetat med fotografen Mikael Bertmar i Båstad och skrivit förordet och presentationen i hans vackra fotobok Dreamvision- Mikael Bertmar (Hammar förlag 2008). Föreläsningarna tar avstamp i mina projekt och handlar därmed oftast om kvinnliga konstnärer och deras speciella villkor ur ett historiskt perspektiv, men jag har även talat om Torekovs sjöfartshistoria under rubriken ”Med en doft av tjära, beck och gammalt slagvatten – om sjöröveri, sjönöd och sjömanskap”.

Min bakgrund är som konstkritiker och journalist. Efter avslutade studier på Journalisthögskolan i Stockholm 1985 arbetade jag i flera år som nyhetsreporter i dagspressen. Dagens Industri, A-pressens Stockholmsredaktion, Norrländska Socialdemokraten och Folkbladet var några av arbetsplatserna. Efter en tid i Madrid, där jag verkade som frilansjournalist 1988-89, övergick jag successivt till kulturjournalistiken, först med tyngdpunkt på Spanien, sedan Norden. Intressantast under den förstnämnda perioden var boken Salaam Aleikum som jag gjorde tillsammans med en spansk konstnär. Samtidigt extraknäckte jag för det skånska galleriet Edition Hylteberga på konstmässor i Stockholm och Spanien samt arrangerade tillsammans med dem en utställning med målaren Lennart Aschenbrenner i Madrid.

Under hela 90-talet har jag frilansat som konstkritiker, främst för Norrländska Socialdemokratens kultursida och Konsttidningen i Stockholm. På NSD har jag även vikarierat som kulturredaktör. Parallellt med arbetet som konstkritiker tog jag en fil.kand. i konstvetenskap och spansk litteratur vid Stockholms Universitet. Åren 2000-2001 var jag också ordinarie ledamot av styrelsen för Svenska Konstkritikersamfundet. Intresset för olika sätt att kommunicera kring konst växte och år 2000 utbildade jag mig i konstpedagogik på Konstfack i Stockholm. Min magisterexamen i konstvetenskap tog jag 2004 vid Lunds Universitet. Både magister- och kandidatuppsatserna har en genusteoretisk profil och behandlar samtidskonst. C-uppsatsen fokuserar på kvinnobilden i Cecilia Sikströms måleri med betoning på hennes Edith Södergransvit och i D-uppsatsen gör jag en feministisk analys av hur relationen till naturen ser ut i fotografen Katinka Anderssons iscensatta serie De fyra årstiderna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s