Mina bilder

Jag fotograferar mycket och arbetar då med en gammal kopieringsteknik som heter gummitryck. Tekniken är ett fotografiskt hantverk från 1850-talet. Processen är långsam, arbetskrävande och oförutsägbar. Man utgår från ett negativ, analogt eller digitalt, som är lika stort som den färdiga bilden. Innan kopieringen förbehandlas akvarellpapper genom krympning och omlimning. Sedan bestryker man pappret med en blandning av akvarellfärg, gummi arabicum och en ljuskänslig vätska, kaliumdikromat. Pappret får torka i mörkrum innan negativet fästs på pappret och placeras i kontaktram med glas. Sedan belyser man bilden med UV-ljus, jag använder solen. Efter exponeringen framkallas gummitrycket i vanligt vatten. Den färgblandning som härdats stannar kvar, resten släpper. Sedan upprepar man proceduren ett antal gånger där man går från ljus till allt mörkare färg. Innan man har en färdig bild kan den ha varit i bad upp till en nio-tio gånger. Ingen bild blir den andra lik, varje gummitryck är unikt.

Annonser

5 kommentarer till Mina bilder

 1. Annika (Nike) skriver:

  Wow. Spännande teknik. Att bara komma på något sådant. Var lär man sig det här Anna??

 2. Louise skriver:

  Hej Anna, så kul att du fortsatt med gummitryck efter helgen i Lund! Jag kände igen din bild när jag googlade gummitryckbilder!
  Bästa hälsningar
  Louise, den höggravida kursdeltagaren i Lund 🙂

 3. Louise skriver:

  Hej! Det blev en grabb 🙂 Nej, det har inte blivit något mer gummitryck, men jag har inte släppt tanken på att fortsätta, så jag håller lite koll på kurser och googlar på bilder. Tills vidare försöker jag bli en bättre fotograf, har gått en fantastiskt bra kurs i vår på Fotgrafiska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s