Trädgården

Säsongen 2018 har Annas Trädgård – Blå Porten i Bjärsjölagård öppet inom ramen för Tusen Trädgårdar söndagen den 1 juli. Återkommer om klockslag!

Bjärrödsvägen 13, Bjärsjölagård.

Trädgården är även öppen för besök andra tider efter överenskommelse. Vänligen ring innan. 076 831 82 56.

Trädgård 4Perukbuske och daggkåpaTrädgård 3

Vår plats på jorden bygger på mötet mellan gammalt och nytt. I grunden finns en trädgård från 40-talet med tydliga spår av självförsörjningens ideal. Till detta har den förra ägarinnans lek med de geometriska grundformerna lagts. Rektangeln, kvadraten, cirkeln, klotet och halvbågar skapar stram kontrast till det vildare vuxna. Klippta ligusterhäckar bildar rum, åldrande fruktträd skänker skugga. Som marktäckare breder murgröna och myskmadra ut sig jämte revande smultron och jordgubbar. Stockrosorna står som anarkistiska utropstecken där särskilt de svarta är i en klass för sig. Dammen rymmer salamandrar och grodor och igelkotten trivs i rabatterna.

Jag övertog trädgården tillsammans med min man sommaren 2009. Sedan dess har jag börjat plantera rosor; Blanc Double de Coubert, Romance, New Dawn och Iceberg. Den rosa näckrosen Pygmea Alba har sänkts ner i dammen och en praktmagnolia har kommit på plats. En buskpion, Rocks Varietet, och rosorna Mme Hardy, Mme Plantier och Karen Blixen ingår också bland nytillskotten jämte kaprifol, blåregn och mullbär. Strax därefter blev det några gammaldags Schneewitchen och Austinrosorna Glamis Castle och Winchester Cathedral följt av klätterrosorna Helenea hybrida, Lykkefund, Brenda Colvin och Mme Alfred Carrière. I det största päronträdet klättrar nu även klematisen Summer Snow. Till de mer marktäckande rosorna hör Little White Pet och White the Fairy. Och så har jag hämtat hem en rad vackra varmt röda och rosa skönheter från en av mina vänners trädgård som håller på att göras om. En rosbåge kom på plats våren 15. En karpifol matchar rosen The Albrighton Rambler. Vid fötterna är Olivia Rose Austin planterade. Samma år kom även tre vita franska buskrosor i jorden, Alba Meidiland. S:t Paul’s Himalayan Musk har fått flytta från rosenbågen till ett av plommonträden. Några nya New Dawn samt Ghislaine de Feligonde och Valdemarsvik blev det också samt sju stora vita hortensior. Och 2018 är Raubritter, Valdemar, Prosperity och Desdemona på ingång. Gläder mig över en förvildad japansk kätterros som svämmar över ut mot byvägen och söker famna gatlyktan.

Trädgården hade delvis legat för fäfot innan vi flyttade in. Därför har det krävts en hel del restaureringsarbeten som fortfarande pågår. Till dem hör att bemästra kirskål och maskrosor. Men man får snygga muskler och själen mår bra av fysiskt arbete! Nytt är att uppfarten är nygrusad och håller på att omgestaltas. Grönsakslandet är under utveckling. Mördarsniglarna är ett problem, men ärtor, bönor – helst stör – trivs jämte jordärskockor, mangold och mängder av sallat i kallbänkarna. Bärbuskarna är många – krusbär, svarta-, röda- och vita vinbär, sommarhallon och trädgårdsbjörnbär ger stora skördar. Jag odlar också perenna grönsaker som skogsskräppa, sköldsyra, kärleksört, daggkåpa, rabarber och vild rucola.

Till trädgården hör ett stenhus byggt 1943. Ägarlängden har varit kort. Den som först byggde och bodde på denna plats var spelman Bror Dahlgren med sin hustru Edith. Det är en liten gård på väg att bli villa. I uthuset rymdes tre kor, häst, gris, höns och duvslag och trädgården användes från början till stor del för odling av grönsaker, frukt och bär. Det var en självhushållningsanläggning som också hade 20 bisamhällen. De gamla fruktträden står kvar än idag, inympade med flera sorter för att få säsongen så lång som möjligt. Bärbuskar och gamla rosor lever också vidare. Likaså syrener, gullregn och forsythia. Och den vedelade bakugnen i källaren har vi nu låtit renovera. För drygt 20 år sedan flyttade arkitekten och konstnären Maria Schad in. Och hon ritade delvis om trädgården och lät även bygga till huset med ett fantastiskt trapphus som leder till den nyinredda vinden som utgör en stor och vacker ateljé.

Sedan flera år tillbaka går också en liten flock guldsvartbandade dvärghönor av rasen Wyandotte fritt i trädgården. Vi har fem hönor och två tuppar. De är helt förtjusande! Finner inget bättre ord!

 

Sommaren 2016 kom en grupp från Stockholmsrosen, en avdelning av Svenska Rosensällskapet, på besök med buss. Var på rosresa på Österlen och hälsade på hos mig. Roligt!

Vi deltog 2015, 2016 och 2017 i Österlens trädgårdsrunda (www.osterlentradgardar.se) samt 2009, 2012, 2014 och 2016 i Tusen Trädgårdar (www.tradgardsriket.se).

Trädgården finns även med i Gunnel Carlssons bok Trädgårdsriket – guide till 850 svenska trädgårdar.

Hösten 2011 publicerades ett reportage i Drömhem & Trädgård, nr 10,  signerat Sophia Callmer och Felicia Konrad. Gammal+trädgård+får+ny+kärlek+HEM1110A024_030

Ritning på trädgården som den såg ut på spelman Dahlgrens tid:

DOC120424-20120424124720 Dahlgrens trädgård

Ritning på trädgården på arkitekt Maria Schads tid:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s